WordPress är världens största bloggplattform. Statistik visar att så stor andel som var tredje webbsida på nätet drivs av WordPress. Sannolikt har detta att göra med att WordPress för det första är gratis, men även att det är så enkelt att komma igång med och att använda. Man behöver inte ha några tekniska kunskaper, som förr i tiden, utan det räcker med att man går in på WordPress.com och registrerar ett WordPresskonto. Därefter kan man börja blogga och det är inte så mycket svårare än att använda ett ordbehandlingsprogram.
Själva grundtjänsten är gratis men för bara 30 kronor i månaden kan man knyta ett eget domännamn till sin WordPressblogg. Då kan man få en mer tilltalande webbadress i stil med minegenblogg.se istället för minegenblogg.wordpress.com, utan att behöva skaffa ett särskilt webbhotell. Man behöver med andra ord inte tänka på någon krånglig installation eller konfiguration med diverse tekniska saker som kan krångla, eftersom företaget bakom WordPress tar hand om allt sådant.
Men när man har blivit lite varm i kläderna med sitt bloggande och börjar dra till sig fler och fler besökare vill man kanske ändå gå vidare till att köra en egen installation av WordPress på ett webbhotell. Det kräver lite mer jobb och en del tekniskt kunnande, men innebär även flera fördelar. Då kan man nämligen konfigurera och anpassa WordPress helt efter egna behov och är inte bunden av begränsningarna som WordPress.com innebär. På de flesta webbhotell idag brukar man kunna installera WordPress väldigt enkelt med enbart ett knapptryck i princip, eftersom det är så stor andel av kunderna som använder det.
Bland annat kommer man kunna installera tillägg av olika slag som utökar funktionaliteten i WordPress. Till exempel kan man då lägga in annonser från Google AdSense eller olika affiliatenätverk och börja tjäna pengar på sin blogg. Så småningom kanske man rent av har lyckats nå upp i så många besökare att man kan försörja sig på sitt bloggande. Då kan det även vara dags att starta ett eget företag och kanske rent av skaffa sig ett eget kontor genom att hyra coworking space i Stockholm eller liknande. Många föredrar dock att jobba hemifrån, även om det kräver en hel del självdisciplin.
Man kommer dessutom kunna installera fler applikationer än bara WordPress när man betalar för ett webbhotell. Det kan röra sig om ett diskussionsforum, en e-handelsplattform eller liknande. WordPress är dock så mycket mer än bara en bloggplattform idag och vad man brukar kalla ett CMS (Content Management System). Numera finns det gratis tillägg som till exempel WooCommerce med vilka man kan förvandla WordPress till en fullfjädrad e-handelsbutik.